Tip na přípravu bílého chřestu jsem s vámi už sdílela. Jak ale podávat ten zelený? Zkuste slaný koláč neboli quiche! Je plný smetany, chřestu i čerstvých bylinek. Zkrátka kombinace, po které se hned zapráší. A na závěr pro vás mám i malý tip, co dělat s chřestovými odřezky :-)
Náročnost: snadné
Čas: do 30 min
Počet porcí: 8–12 (forma o průměru 25 cm)
Suroviny na těsto:
200 g hladké mouky
125 g studeného másla
1 menší vejce
1/2 lžičky soli
Suroviny na náplň:
500 g zeleného chřestu
200 ml smetany s alespoň 30 % tuku
3 lžíce zakysané smetany
3 větší vejce
60–80 g sýru (např. Gruyére, sýr parmazánového typu, ementál, gouda)
hrst čerstvých bylinek (medvědí česnek, hladkolistá petržel, libeček)
sůl a čerstvě mletý pepř
80 g šunky nebo slaniny (nemusí být)
žampion či rajče na ozdobu (nemusí být)
Příprava koláče:
Těsto si můžete předpřipravit předem. Mouku, sůl a máslo zpracujte na drobenku, přidejte vejce a zpracujte v kompaktní těsto. Zkuste pracovat co nejrychleji, aby se máslo nezačalo rozpouštět. Ideálně by se mělo těsto zpracovávat jen hřbetem ruky. Hotové těsto zabalte do fólie a dejte alespoň na půl hodinky odležet do lednice.
Odleželé těsto rozválejte na placku a vložte do koláčové formy vyložené pečicím papírem. Okraje přečuhující přes formu seřízněte a těsto ve formě po celé ploše propíchejte vidličkou. Dejte na 10 min péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C.
Mezitím si připravte náplň. Sýr nastrouhejte nebo nakrájejte na menší kostičky. Bylinky nasekejte najemno. Obě smetany, sůl a vejce společně rozšlehejte a pokud přidáváte šunku či slaninu, pokrájejte ji na kostičky.
Odkrojte dřevnaté konce chřestu - u mladého a čerstvého stačí odkrojit 1–2 cm. Dřevnatý konec snadno poznáte i tak, že vám do něj při říznutí nůž zajede obtížněji. Zelený chřest není potřeba loupat, může se konzumovat jen tak a nebo můžete oškrábat jen spodní třetinu výhonků. Poté chřest nakrájejte na kolečka a hlavičky, nebo půlky výhonků si odložte na závěrečné zdobení.
Tip: Odkrojené konce a oloupané slupky nevyhazujte. Jsou skvělé na základní zeleninový vývar.
Dokončení koláče:
Na předpečený korpus rozložte nakrájený chřest, sýr, bylinky, šunku a zalijte smetanou rozšlehanou s vejci. Navrch dejte hlavičky chřestu, případně i na plátky nakrájený žampion či rajče. Koláč vložte opět do trouby a pečte na 180 °C cca 30 min, dokud náplň nezpevní a nezezlátne.
Tip: Koláč je výborný teplý i studený. Lze si jej vychutnat na snídani, sbalit na piknik nebo podávat se zeleninovým salátem jako lehký oběd či večeři. V lednici vydrží i několik dní. Zelený chřest se může nakombinovat i s bílým a ingredience v náplni upravit dle chuti a domácích zásob.
Při přípravě se vám bude hodit:
Co o sobě říká autorka receptu Bára?
„Z momentálního impulsu se rázem stala vášeň a já tak už čtvrtým rokem s láskou tvořím blog reBarbora’s kitchen, což mě neskutečně baví a naplňuje. Převážně se věnuji receptům, které jsou rychlé, snadné a z dostupných surovin, ale ráda si v kuchyni vyhraju i s něčím složitějším. Přednost dávám sezónním a lokálním potravinám a zastávám názor, že nejdůležitější je vše okořenit velkou špetkou lásky.
Jídlem ráda dělám radost a tak vznikla i má první kniha Jedlé dárky. Letos ji následovala druhá, věnovaná jedné z mých nejoblíbenějších surovin – Vajíčková kuchařka a brzy spatří světlo světa i má třetí kniha. Ráda se s vámi potkám i na mých stránkách, vše najdete na rebarboraskitchen.com.“
Comments