top of page
hruska.png

Recepty babiček: Pečené kuře s nádivkou a bramborem

Pečené kuře s nádivkou je tradiční pokrm, který provoní každou domácnost. Nádivka dodá jemnost a chuť, zatímco křupavá kůrčička na kuřeti vytváří kontrastní texturu. Tento recept připomíná nedělní obědy našich babiček, kde se všechno točilo kolem poctivého jídla a rodinné pohody.

Suroviny:

  • 1 celé kuře

  • 200 g staršího bílého pečiva

  • 2 vejce z volného chovu

  • 100 ml mléka

  • 1 cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 100 g slaniny

  • hrst nasekané petrželky

  • 500 g brambor

  • sůl, pepř, kmín

  • máslo na potření kuřete


Postup:

1. Nejprve si připravíme nádivku. Starší pečivo nakrájíme na kostky a zalijeme mlékem. Necháme nasáknout.

2. Mezitím si na pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou slaninu a cibuli. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme nasekaný česnek a krátce orestujeme.

3. Do namočeného pečiva přidáme orestovanou směs, vejce, petrželku, sůl a pepř. Vše dobře promícháme.

4. Kuře osolíme a okmínujeme zvenčí i zevnitř. Nádivku opatrně vložíme do dutiny kuřete.

5. Kuře položíme do pekáče, potřeme máslem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 1,5 hodiny. Během pečení kuře pravidelně podléváme vlastní šťávou.

6. Brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, osolíme a přidáme je k pečícímu se kuřeti zhruba 30 minut před koncem pečení.


Kuře servírujeme s nádivkou a brambory, a babička by určitě přidala domácí meruňkový kompot ❤️


Přejeme dobrou chuť!



0 komentářů

Comments


jablko2.png
bottom of page