Třebaže Velikonocům vévodí sladké recepty, jeden slaný je přeci jen každoroční stálicí - velikonoční nádivka! Někde též známá jako hlavička. A právě na ni pro vás máme recept. Dokonce hned ve dvou variantách, za které bychom dali farmářskou mrkev do ohně. Zkusíte ji spíš s uzeným masem, nebo s uzeným tofu? :-)
Nádivka 2x jinak: S uzeným masem, nebo tofu
Suroviny na nádivku:
8 rohlíků
100 g másla
200 ml smetany na vaření
250 g jarních zelených listů - čerstvý špenát, medvědí česnek, kopřivy
stroužek česneku (nemusí být)
špetka mletého zázvoru, kurkumy a muškátového oříšku
sůl a pepř
Pro nádivku s masem:
400 g libového uzeného masa
Pro nádivku bez masa:
400 g uzeného tofu
menší cibule
stroužek česneku
Postup:
Na nádivku se nejvíc hodí starší rohlíky - ideálně tak 3 dny. Pokud je ale nemáte připravené předem, nic se neděje. Dobrou nádivku vykouzlíte i tak :-)
Rohlíky nakrájejte na kostky a dejte do větší misky. Pokud pracujete s čerstvým pečivem, osmahněte ještě kostky do zlatova na lžíci másla. Smetanu dejte spolu s 80 gramy másla, kurkumou, mletým zázvorem, muškátovým oříškem a případně prolisovaným česnekem do pánve a jen krátce prohřejte, aby se chutě spojily. Poté smetanovou směsí zalijte pokrájené rohlíky, promíchejte a nechte nasáknout.
Mezitím opláchněte špenátové listy, spařte je horkou vodou a nechte okapat. Pokud připravujete masovou nádivku, pokrájejte uzené maso na kostičky velké dle vašich preferencí. Jestliže děláte nádivku bez masa, nakrájejte cibuli nahrubo a na kousku másla orestujte do zlatova. Přidejte pokrájené uzené tofu a prolisovaný česnek a společně restujte, dokud tofu nezezlátne.
Dejte předehřát troubu na 180 °C. Opatrně oddělte žloutky od bílků. Žloutky vmíchejte k nasáklým rohlíkům a bílky dejte prozatím stranou. Ze špenátu jemně vymačkejte vodu a nasekejte jej. Nasekaný špenát přidejte spolu s pokrájeným masem, či orestovaným tofu k rohlíkům, podle chuti osolte a opepřete a směs důkladně promíchejte.
Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh a opatrně jej vmíchejte do rohlíkové směsi. Díky sněhu bude nádivka nadýchanější. Pekáč vymažte zbytkem másla a nádivku do něj rovnoměrně rozprostřete. Dejte ji do rozehřáté trouby a pečte 35-40 minut, aby byl povrch pěkně zlatavý.
Můžete podávat jako hlavní chod, třeba s kyselými okurkami. Velmi dobrá je ale nádivka i jako příloha k pečenému masu.
留言