Banica je jedním z nejoblíbenějších pokrmů bulharské kuchyně – voňavý slaný závin z křehkého filo těsta, plněný balkánským sýrem a vaječnou směsí. Tento tradiční recept se připravuje při slavnostních příležitostech, ale i jako rychlá a vydatná snídaně. Klíčovou ingrediencí je bulharský jogurt, který nejen dodává těstu vláčnost, ale také podporuje správné trávení díky probiotikům. Banicu si nejlépe vychutnáte teplou, s osvěžujícím ayranem nebo dalším kopečkem poctivého bílého jogurtu.
Ingredience pro 4-6 porcí:
500 g filo těsto nebo klasické listové (ideální je originální bulharské filo těsto znamé jako "kori za banica")
200 g balkánského sýra
3 lžíce mouky
50 - 70 ml slunečnicového oleje
4 vajíčka
1/2 čajové lžíčky jedlé sody
50 g oleje nebo másla na potření těsta
Postup:
Do hluboké misy rozbijte vajíčka, přidejte jogurt, slunečnicový olej a vše dobře promíchejte. V jiné misce smíchejte jedlou sodu a mouku a až pak přidejte k vajíčkám. Míchejte dokud nebude směs úplně hladká.
Balkanský sýr jednoduše namačkejte vidličkou, nemusíte ho strouhat. Správný balkánský sýr se totiž špatně strouhá neboť je vlačný.
Filo těsto rozložte na stůl, pokropte roztaveným máslem nebo olejem, lžičkou posypte vaječnou směsí, přidejte hrstku balkánského sýru a srolujte, ideálně 2 vrstvy filo těsta. Hotovou ruličku vložte ve tvaru šneka do předem namaštěného pekáče tím, že začnete od jeho středu.
Postup opakujte s dalšími platky filo těsta - tj. pokropit olejem, pak vaječnou směsí, posypat sýrem, srolovat do ruličky a ruličkou navázat na šneka v pekáči. Pokračujte až vám dojde filo těsto. Potom pokropte lehce celý závin olejem a zbylou vaječnou směsí rozložte na něj rovnoměrně.
Závin, neboli „banicu“, pečte v předehřáté troubě na 220°C do zlatova (tj. cca 30-40 minut).
Banicu, po vytažení z trouby jemně pokropte vodou, přikryjte ji papírem na pečení a pod utěrkou ji nechte alespoň 15 minut odpočívat. Podávejte s ayranem nebo bílým jogurtem RODOPI.
Dobrou chuť!
Kdo pro vás tento recept připravil? Autorem je Nikolay Apostolov, majitel minimlékárny RODOPI a recept najdete také na jeho blogu.
Comments