top of page
hruska.png
Obrázek autoraAndy

Křehký podzimní koláč s dýní

Připravte si domácí dýňový koláč pro dokonalou podzimní atmosféru. Sezóna dýní je ideálním časem na přípravu sladkých dobrot. Dýňový koláč váš domov nádherně provoní podzimem. Náš recept je rychlý a výsledek vás potěší nejen na talíři, ale i svou jednoduchostí v kuchyni při přípravě.

Budete potřebovat (na jeden koláč):

Na korpus:

  • 250 g hladké mouky

  • 125 g studeného másla

  • 2 lžíce studené vody

  • Špetku soli


Na náplň:

  • 400 g dýňového pyré (ideálně z dýně Hokkaido)

  • 150 g cukru (třtinový nebo krupicový)

  • 2 vejce

  • 200 ml smetany ke šlehání

  • 1 lžičku mleté skořice

  • 1/2 lžičky mletého zázvoru

  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku

  • Špetku soli

    Množství přidaného koření závisí na vašich chuťových preferencích.


Postup:

Příprava korpusu:

Do mísy nasypte mouku, přidejte špetku soli a na kostičky nakrájené studené máslo. Rukama nebo mixérem zpracujte, až vznikne drobenka. Poté přidejte studenou vodu a rychle vypracujte těsto do koule.

Zabalte ho do potravinové fólie a nechte v lednici alespoň 30 minut odpočívat.

Příprava náplně:

Dýni Hokkaido opláchněte, rozpulte, vydlabejte semínka a dejte ji na plech řeznou stranou dolů. Pečte v troubě předehřáté na 180°C přibližně 45–60 minut, dokud není měkká. Poté nechte vychladnout, vydlabejte dužinu a rozmixujte ji na hladké pyré.

V míse smíchejte dýňové pyré s cukrem, vejci, smetanou a kořením (skořicí, zázvorem, muškátovým oříškem a špetkou soli). Vše dobře promíchejte, až vznikne hladká směs.

Dokončení koláče:

Těsto z lednice vyválejte a vložte do vymazané koláčové formy o průměru 26-28 cm. Dno několikrát propíchněte vidličkou, aby se při pečení nenafouklo. Těsto u krajů formy zvlňte pomocí prstů.

Na připravený korpus nalijte dýňovou směs a rovnoměrně ji rozetřete.

Pečení:

Koláč pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 45–50 minut. Hotový koláč poznáte podle toho, že se náplň uprostřed lehce zpevní.


Koláč nechte vychladnout a můžete ho podávat se šlehačkou nebo zmrzlinou. Za nás doporučujeme vanilkovou, karamelovou či kávovou. Pokud vám zbylo dýňové pyré, můžete ho uskladnit v lednici a využít ho k dalším podzimním receptům, třeba na dýňové latté nebo polévku.


Může se vám hodit:


0 komentářů

Comments


jablko2.png
bottom of page