top of page
hruska.png

Příběh Krkalovy DobroTy: Kdo stojí za čerstvým ručně dělaným pečivem?

  • Obrázek autora: Andy
    Andy
  • před 1 dnem
  • Minut čtení: 4

Od obchůdku se zdravou výživou v ústeckém kraji a experimentováním s kvašením se zakladatelé minipekárny dostali až na okraj Prahy, kde úspěšně 5. rokem provozují malou rodinnou pekárnu Krkalovy DobroTy. Nově ve Velkých Přílepech otevřeli dokonce kavárnu s cukrárnou, kde si můžete vyzvednou i objednávky ze Scuku. Kdo za ručně dělanými chleby, koláči a dalšími dobrotami stojí? A jak vypadá pracovní den pekaře? Jeli jsme se podívat přímo do pekárny a přinášíme vám odtud krátkou reportáž.

Zleva: Vlaďka Krausová, Lukáš Kalvoda a my ze Scuku
Zleva: Vlaďka Krausová, Lukáš Kalvoda a my ze Scuku

S usměvavou paní Krausovou a panem Kalvodou se potkáváme v jejich minipekárně ve Velkých Přílepech nedaleko Prahy, kde nás zasvětí do procesů dělaní pečiva od vstupních surovin až po hotové výrobky, také nám vypráví příběh o tom, jak to vlastně všechno začalo.


Dostaly jsme ten správný outfit, abychom splňovaly veškerá hygienická opatření při návštěvě mini pekárny.
Dostaly jsme ten správný outfit, abychom splňovaly veškerá hygienická opatření při návštěvě mini pekárny.

Kdo stojí za značkou Krkalovy DobroTy? Jak velká je výroba? A kolik máte nyní zaměstnanců?


„Naše pekárna je v režimu Ty a Já 😄 Od doby, kdy jsme s pečením začínali jsme to stále my - já a můj partner Lukáš, kdo stojí za našimi výrobky. Občas máme někoho na krátkodobou výpomoc, ale zatím si vše od přípravy, pečení, balení až po logistiku děláme sami. I název naší pekárny vznik jako kombinace našich příjmení Krausová a Kalvoda (KrKal) a slovo DobroTy nese filozofický podtext poselství Dobro lidem.” 


Dodává Vlaďka, která tvoří srdce minipekárny, má velmi blízko k humanitním vědám, studuje filozofii a teologii a v minulosti pracovala i v sociálních službách. Její partner Lukáš přináší sílu, bez které by výrobky nevznikly. Společně sdílí vášeň pro pečení.


Vlaďko, jaké to bylo začínat s pečením vlastního chleba? Pamatujete si na svůj úplně první upečený bochník?


Za začátek by se dal považovat můj odchod z korporátního prostředí v roce 2016. Zatoužila jsem si otevřít v Ústí nad Labem obchod se zdravou výživou. Díky tomu jsme zjistili, že na trhu chybí žitné pečivo, které by bylo kvalitní a chutné. A tak jsme s Lukášem začali doma tvořit první chleby. Začátky byly kolem vyvádění vlastních kvasů a zbláznili jsme se do žitného chleba, který se dal hůře sehnat. Zkoušeli jsme bezlepkové a pohankové chleby, od těch jsme pak museli upustit, kvůli náročnosti legislativy ohledně bezlepkového provozu. Ještě jsme pekli špaldové sušenky a pár dalších drobností. Pronajali jsme si pekárnu v Duchcově a na parní peci jsme se učili péct. Do teď si vzpomínám na šesti metrovou lopatu, kterou se sázelo pečivo do pece. Obchůdek jsme později pustili a v noci jsme pekli, přes den rozváželi do zdravých výživ v okolí, to se psal rok 2017. Pak začala být poptávka od zákazníků po koláčích a dalších druzích pečiva. Takže jsem výrobu rozšířili a kromě pečiva jsme dodávali i makové náplně, čočkové a cizrnové saláty a další výrobky.


Baví vás spolupráce se Scukem? Co vám to přináší?


Andělská křídla - nový výrobek, který Vlaďka vymyslela a zařadila do nabídky na Scuku.
Andělská křídla - nový výrobek, který Vlaďka vymyslela a zařadila do nabídky na Scuku.

Do Velkých Přílep, kam jsme přesunuli naši pekárnu, jsme se dostali během pandemie v roce 2020. V ten samý rok na počátku léta jsme přišli i na Scuk. Scuk je naše srdcovka. Spolupráce nás moc baví i díky společným hodnotám, na kterých Scuk stojí. Díky němu máme každodenní řád v životě, protože se naše práce točí hodně kolem přípravy objednávek právě ze Scuku, které s radostí vyřizujeme.


Co vás přivedlo k rozhodnutí péct pouze z české mouky a jak si vybíráte mlýn, ze kterého ji odebíráte?


Od začátku jsme chtěli odebírat českou mouku, a proto jsme se obrátili na nedaleký mlýn Křesín, kde nám vyšli vstříc s naším menším odbytem než odebírají velkopekárny. Bereme od nich veškeré mouky - žitné, pšenice, chlebové i celozrné.


Můžete nám přiblížit, jak probíhá třístupňové vedení vašeho žitného kvásku a proč je pro vás tak důležité?


Dalo by se říct, že je to naše know-how a výrobní tajemství, a proto ho sdílet nemůžeme. Důležité je pro nás nesmírně, protože díky našemu kvásku mají naše chleby všechny vlastnosti, na které jsme pyšní.


V době, kdy spousta pekáren používá průmyslové zlepšovače, vy sázíte na kvalitu surovin a tradiční postupy. Setkáváte se s tím, že zákazníci vnímají ten rozdíl?


Lidé, kteří u nás v pekárně nakupují, vědí, kdo za výrobky stojí a znají nás osobně. Prohodíme pár slov, mohou nám dát zpětnou vazbu. Vnímají rozdíl v kvalitě, trvanlivosti a čerstvosti. Osobně k nám chodí hodně starší lidí, kteří mají na pečivo často vyšší nároky, protože zažili dobu, kdy supermarkety a polotovarové pečivo nebylo tak rozšířené. Nás zprvu vůbec nenapadlo, že nějaké zlepšovače do pečiva existují. U nás sázíme na kvalitu surovin a tradiční postupy, proto žádné zlepšovače nepoužíváme.








Vaše práce je náročná nejen fyzicky, ale i časově. Jak vypadá váš typický den v pekárně?


My jsme do kavárny ve Velkých Přílepech zavítaly a moc se nám tam líbilo. Kromě vynikajícího jídla a pití, si kavárnu užijete i s dětmi, protože disponuje herničkou.
My jsme do kavárny ve Velkých Přílepech zavítaly a moc se nám tam líbilo. Kromě vynikajícího jídla a pití, si kavárnu užijete i s dětmi, protože disponuje herničkou.

Běžně začínáme v 5 hodin ráno a někdy i dříve. Tiskneme dodací listy s objednávkami ze Scuku, chystáme výrobu a pracujeme na pečivu. Navažujeme, krájíme, mícháme a zpracováváme těsta do ošatek nebo jiných forem. Pečení chlebů prolínáme se sladkými koláči, rohlíky a dalšími výrobky. Mimo to vařím náplně do našich koláčů na další den. Dá se říct, že žijeme Scukem. Každý večer sledujeme probíhající nákupy a plánujeme výrobu na další den. Takto pracujeme od pondělí do soboty. Navíc jsme nedávno otevřeli ve Velkých Přílepech i kavárnu s cukrárnou. Stavte se někdy ochutnat naše pečivo, ale i chlebíčky a zákusky, které si sami připravujeme.


Co vám dělá největší radost na vaší práci? Je to samotný proces pečení, vůně čerstvého chleba, nebo třeba reakce zákazníků?


Spokojený a vracející se zákazník je pro nás nejvíc. Lidi si s námi chtějí povídat a být s námi v kontaktu. To je pro nás nejvíc obohacující. Vůně čerstvého chleba nás vždycky nadchne. Z každého pečení máme upřímnou radost a umíme se vzájemně pochválit.


Jaký je váš nejoblíbenější produkt z vaší nabídky a proč?


Milujeme všechny naše chleby! Koneckonců těmi to začalo! Můj favorit je farmářský chléb, který v sobě má hodně semínek a Lukáš má nejraději kváskový chléb.


Co byste vzkázali zákazníkům?


Mějte se rádi. Máme se rádi. V každém kousku pečiva je otisk našich dlaní. Naše ruce a srdce tvoří dary Boží.

















Ochutnejte výrobky od Krkalovy DobroTy se slevou:


Comentarios


jablko2.png
bottom of page