Příběh Krkalovy DobroTy: Kdo stojí za čerstvým ručně dělaným pečivem?
- Andy
- před 1 dnem
- Minut čtení: 4
Od obchůdku se zdravou výživou v ústeckém kraji a experimentováním s kvašením se zakladatelé minipekárny dostali až na okraj Prahy, kde úspěšně 5. rokem provozují malou rodinnou pekárnu Krkalovy DobroTy. Nově ve Velkých Přílepech otevřeli dokonce kavárnu s cukrárnou, kde si můžete vyzvednou i objednávky ze Scuku. Kdo za ručně dělanými chleby, koláči a dalšími dobrotami stojí? A jak vypadá pracovní den pekaře? Jeli jsme se podívat přímo do pekárny a přinášíme vám odtud krátkou reportáž.

S usměvavou paní Krausovou a panem Kalvodou se potkáváme v jejich minipekárně ve Velkých Přílepech nedaleko Prahy, kde nás zasvětí do procesů dělaní pečiva od vstupních surovin až po hotové výrobky, také nám vypráví příběh o tom, jak to vlastně všechno začalo.

Kdo stojí za značkou Krkalovy DobroTy? Jak velká je výroba? A kolik máte nyní zaměstnanců?
„Naše pekárna je v režimu Ty a Já 😄 Od doby, kdy jsme s pečením začínali jsme to stále my - já a můj partner Lukáš, kdo stojí za našimi výrobky. Občas máme někoho na krátkodobou výpomoc, ale zatím si vše od přípravy, pečení, balení až po logistiku děláme sami. I název naší pekárny vznik jako kombinace našich příjmení Krausová a Kalvoda (KrKal) a slovo DobroTy nese filozofický podtext poselství Dobro lidem.”
Dodává Vlaďka, která tvoří srdce minipekárny, má velmi blízko k humanitním vědám, studuje filozofii a teologii a v minulosti pracovala i v sociálních službách. Její partner Lukáš přináší sílu, bez které by výrobky nevznikly. Společně sdílí vášeň pro pečení.
Vlaďko, jaké to bylo začínat s pečením vlastního chleba? Pamatujete si na svůj úplně první upečený bochník?
Za začátek by se dal považovat můj odchod z korporátního prostředí v roce 2016. Zatoužila jsem si otevřít v Ústí nad Labem obchod se zdravou výživou. Díky tomu jsme zjistili, že na trhu chybí žitné pečivo, které by bylo kvalitní a chutné. A tak jsme s Lukášem začali doma tvořit první chleby. Začátky byly kolem vyvádění vlastních kvasů a zbláznili jsme se do žitného chleba, který se dal hůře sehnat. Zkoušeli jsme bezlepkové a pohankové chleby, od těch jsme pak museli upustit, kvůli náročnosti legislativy ohledně bezlepkového provozu. Ještě jsme pekli špaldové sušenky a pár dalších drobností. Pronajali jsme si pekárnu v Duchcově a na parní peci jsme se učili péct. Do teď si vzpomínám na šesti metrovou lopatu, kterou se sázelo pečivo do pece. Obchůdek jsme později pustili a v noci jsme pekli, přes den rozváželi do zdravých výživ v okolí, to se psal rok 2017. Pak začala být poptávka od zákazníků po koláčích a dalších druzích pečiva. Takže jsem výrobu rozšířili a kromě pečiva jsme dodávali i makové náplně, čočkové a cizrnové saláty a další výrobky.
Baví vás spolupráce se Scukem? Co vám to přináší?
Do Velkých Přílep, kam jsme přesunuli naši pekárnu, jsme se dostali během pandemie v roce 2020. V ten samý rok na počátku léta jsme přišli i na Scuk. Scuk je naše srdcovka. Spolupráce nás moc baví i díky společným hodnotám, na kterých Scuk stojí. Díky němu máme každodenní řád v životě, protože se naše práce točí hodně kolem přípravy objednávek právě ze Scuku, které s radostí vyřizujeme.
Co vás přivedlo k rozhodnutí péct pouze z české mouky a jak si vybíráte mlýn, ze kterého ji odebíráte?
Od začátku jsme chtěli odebírat českou mouku, a proto jsme se obrátili na nedaleký mlýn Křesín, kde nám vyšli vstříc s naším menším odbytem než odebírají velkopekárny. Bereme od nich veškeré mouky - žitné, pšenice, chlebové i celozrné.
Můžete nám přiblížit, jak probíhá třístupňové vedení vašeho žitného kvásku a proč je pro vás tak důležité?
Dalo by se říct, že je to naše know-how a výrobní tajemství, a proto ho sdílet nemůžeme. Důležité je pro nás nesmírně, protože díky našemu kvásku mají naše chleby všechny vlastnosti, na které jsme pyšní.
V době, kdy spousta pekáren používá průmyslové zlepšovače, vy sázíte na kvalitu surovin a tradiční postupy. Setkáváte se s tím, že zákazníci vnímají ten rozdíl?

Lidé, kteří u nás v pekárně nakupují, vědí, kdo za výrobky stojí a znají nás osobně. Prohodíme pár slov, mohou nám dát zpětnou vazbu. Vnímají rozdíl v kvalitě, trvanlivosti a čerstvosti. Osobně k nám chodí hodně starší lidí, kteří mají na pečivo často vyšší nároky, protože zažili dobu, kdy supermarkety a polotovarové pečivo nebylo tak rozšířené. Nás zprvu vůbec nenapadlo, že nějaké zlepšovače do pečiva existují. U nás sázíme na kvalitu surovin a tradiční postupy, proto žádné zlepšovače nepoužíváme.
Vaše práce je náročná nejen fyzicky, ale i časově. Jak vypadá váš typický den v pekárně?

Běžně začínáme v 5 hodin ráno a někdy i dříve. Tiskneme dodací listy s objednávkami ze Scuku, chystáme výrobu a pracujeme na pečivu. Navažujeme, krájíme, mícháme a zpracováváme těsta do ošatek nebo jiných forem. Pečení chlebů prolínáme se sladkými koláči, rohlíky a dalšími výrobky. Mimo to vařím náplně do našich koláčů na další den. Dá se říct, že žijeme Scukem. Každý večer sledujeme probíhající nákupy a plánujeme výrobu na další den. Takto pracujeme od pondělí do soboty. Navíc jsme nedávno otevřeli ve Velkých Přílepech i kavárnu s cukrárnou. Stavte se někdy ochutnat naše pečivo, ale i chlebíčky a zákusky, které si sami připravujeme.
Co vám dělá největší radost na vaší práci? Je to samotný proces pečení, vůně čerstvého chleba, nebo třeba reakce zákazníků?
Spokojený a vracející se zákazník je pro nás nejvíc. Lidi si s námi chtějí povídat a být s námi v kontaktu. To je pro nás nejvíc obohacující. Vůně čerstvého chleba nás vždycky nadchne. Z každého pečení máme upřímnou radost a umíme se vzájemně pochválit.
Jaký je váš nejoblíbenější produkt z vaší nabídky a proč?
Milujeme všechny naše chleby! Koneckonců těmi to začalo! Můj favorit je farmářský chléb, který v sobě má hodně semínek a Lukáš má nejraději kváskový chléb.
Co byste vzkázali zákazníkům?

Mějte se rádi. Máme se rádi. V každém kousku pečiva je otisk našich dlaní. Naše ruce a srdce tvoří dary Boží.
Comentarios