V devadesátých letech se Martin Hutař spolu s Karlem Matějem rozhodli začít podnikat v oboru biopotravin a založili malou firmu s cílem uživit sebe a své první tři zaměstnance. Dnes jsou zakladateli a spolumajiteli na Scuku velmi oblíbené značky PROBIO. Zajímalo nás, co je k založení firmy přivedlo, jak a kde probíhá výroba a jaké plány mají se značkou do budoucna. Přečtěte si více o Farmě měsíce března v rozhovoru s panem Hutařem.

Co vás přivedlo k založení značky PROBIO v roce 1992?
Já i Karel Matěj jsme měli blízký vztah k přírodě. Já jsem si práci s agrochemií „ošahal“ na státním statku jako agronom a viděl jsem, jak se kvůli chemii – pesticidům, průmyslovým hnojivům, ničí půda, voda, ostatní rostliny i zvířata na konvenčních polích. A tak jsme začali dělat kroky k tomu, abychom ukazovali, že to jde i jinak.
Jaký byl váš záměr pro založení firmy? Jaká je mise a vize PROBIO?
Ten úplně prvotní byl právě vztah k přírodě. Pro mne jako agronoma je příroda především pole. Na něho navázala potřeba dodávat zákazníkům zdravé potraviny. Tehdy jsme to vnímali tak, že zdraví přináší biopotraviny bez chemie. Dnes vidíme nadčasovost Probia jako firmy, která dodává na trh základní potraviny, které jsou minimálně zpracované a se spoustou živin, které se nám z řady dalších potravin nedostává. Je to především vláknina, mikronutrienty (vitamíny a minerální látky) a také látky jako jsou antioxidanty s různými zdraví podporujícími účinky, včetně těch protizánětlivých. K tomu patří i navracení zapomenutých plodin – vlastně našich superpotravin na náš stůl. Patří k nim pohanka, špalda, ječmen, jednozrnka, dvouzrnka atp. Naší misí je také péče o zákazníky, které zajímá osud planety, krajiny, přírody a kteří pečují o své zdraví i zdraví svých blízkých. A to si myslím, že jsou právě i zákazníci Scuku. Pro mne osobně, i pro PROBIO, je zásadní rozvíjet trh s bioprodukty, a i přes různé společenské politické i ekonomické překážky z tohoto směru neuhnout.

Jaké produkty si vyrábíte sami
a jaké vykupujete či dovážíte?
Je všechno s BIO certifikátem?
Jsme osiváři, pěstitelé, mlynáři... výrobci biopotravin. Díky tomu, že si sami vyrábíme osiva, pěstujeme surovinu pro výrobu, máme celý cyklus od vzniku až po dodání koncovému zákazníkovi pod kontrolou. Veškeré potraviny, které dodáváme na trh jsou BIO. Víme, co se za tím slovem skrývá, a proto se pohybujeme pouze v eko zemědělství a eko výrobě. Jsou plodiny, které dovážíme. Jsou to ty, které v našem podnebném pásu nemají vhodné podmínky pro pěstování. Jedná se například o rýži, některé luštěniny atd. Vždy je máme pod pečlivou kontrolou, provází je certifikát BIO a prochází u nás laboratorní kontrolou. Jsme 100% BIO. Dokonce velká část osiv špaldy i pšenice je z odrůd šlechtěných v ekologickém zemědělství takže ideálně uzavřený kruh.
Kde se nachází vaše vlastní výroba a kde pěstujete?
Sídlíme ve Starém Městě pod Sněžníkem v jesenických horách a zde probíhá i převážná část výroby našich výrobků. Je zde i náš bezlepkový mlýn, ve kterém zpracováváme plodiny jako je pohanka, čirok, rýže, luštěniny, a to vše s garancí bezlepku. Jeden ze tří mlýnů máme i u Valašského Meziříčí. A kde pěstujeme? Kromě naší Ekofarmy Probio, spolupracujeme dlouhodobě převážně s českými ekofarmáři, kterým dodáváme bioosivo a zároveň od nich vykupujeme surovinu pro další zpracování. Firma má téměř 20 000 m2 skladových a výrobních ploch. Vše je rekonstrukce starých brawnfieldů nebo postavené na nezemědělské půdě.
Jak vnímáte roli lokálních výrobců v dnešním světě? Myslíte si, že český spotřebitel má zájem podporovat malé výrobny?
Dobře, autentičně. Je dobré začít vnímat jídlo jako záležitost, která nám dokáže přinést zdraví, požitek, vztah k české krajině, úctu k přírodě i výrobcům. Protože teprve tak se jídlo stane něčím s nadstavbou a nebude pouze prázdnou záležitostí. Možná i to je jeden z důvodů, proč v současné době stále častěji řešíme civilizační nemoci, včetně obezity. I když to slovo nepoužívám, ale jíst vědomě je krokem ke zdraví. Vědět, kdo moje jídlo vyrábí, je radost. Máme radost, že mnoho našich zákazníků se zajímá o pěstování, zpracování, a hlavně i vaření z čerstvých a našich „jednoduchých produktů“. Příprava jídla, stolování, je také součástí zdravého životního stylu. Ekologické zemědělství je skvělé v tom, že kdykoliv dohledáme původ biopotraviny, takže víme, od kterého zemědělce a ze kterého pole pochází náš balíček mouky.

Jak hodnotíte spolupráci se Scukem? Pomáháme vám? Co se vám na Scuku líbí?
Spolupráce s vámi je příjemná 😊 Jste společenstvím lidí, kteří ví, co hledají, co má pro ně v životě zásadní význam. Přinášíte lokálnost, podporu farmářům, zdravé a dobré jídlo, a to i v biokvalitě, smysluplnost. A především radost z toho všeho, protože ta k tomu patří. Je to ta základní linka, kterou máme společnou.
Jak velká firma je PROBIO? Kolik máte v současnosti zaměstnanců?
Probio je velikostí střední firma a máme okolo 100 zaměstnanců. Ke společnosti Probio přibyla v roce 2007 i Ekofarma Probio, která sídlí na jižní Moravě.
Jaký produkt nebo produkty jsou u zákazníků nejoblíbenější?
Možná nazveme spíše dvě suroviny, ze kterých od počátku vyrábíme potraviny. Je to špalda a pohanka. Mouky, krupice, lámanky, vločky i kroupy a zrna z nich jsou topkou. Poslední dobou jsme uvedli na trh fermentované výrobky jako jsou granoly, krekry, perníčky, které jsou také velmi oblíbené.
Na co jste z nabídky produktů PROBIO nejvíce pyšný a jaký je váš nejoblíbenější produkt?
Mám rád kroupy, případně i celá neobroušená zrna. Jsou to ty nejzákladnější potraviny, které obsahují komplex všech důležitých látek pro náš život, včetně tak důležitých antioxidantů. Pohanka je výborným zdrojem bílkovin, rutinu i hořčíku. Špalda obsahuje příznivější složení oproti průmyslově pěstované pšenici. Žito, ječmen, čirok a další. Všechny tyto potraviny obsahují řadu nutričně výborných složek, vlákninu nevyjímaje. Té je v naší stravě stále nedostatek. Takové české superpotraviny, ale opravdu. Z krup a zrnek vařím nejčastěji husté polévky nebo je využívám jako přílohu k masu. A ještě nesmím zapomenout na naše špaldové instantní kafe.

Máte do budoucna nějaké plány na další rozšíření sortimentu?
Byli bychom rádi, kdyby lidé stále více nacházeli naše stávající potraviny, jež čítají v nabídce na Scuku celkově 344 produktů. Ať už to jsou výborné mouky od hladkých, přes chlebové až po celozrnné, krupice, kroupy atd. Po dobu více než 30 let se jim věnujeme, vybíráme ty nejlepší odrůdy, pro přírodu i pro naše zdraví. Jsou to vysoce kvalitní základní potraviny, v řadě případů funkční potraviny. Z nich se dá vykouzlit spousta vynikajících jídel.
Kromě toho vybíráme další plodiny, které v sobě nesou zdraví prospěšné benefity. Nyní třeba chystáme mouku celozrnnou jemně mletou z ječmene nahého, který má dvojnásobné množství rozpustné vlákniny – betaglukanů, na rozdíl od ječmene pluchatého. Když ji zařadíme do jídelníčku, třeba v podobě lívanců, vaflí, palačinek, krekrů, ale i třeba jako výbornou ječnou bábovku do jídelníčků, pomůže nám podpořit imunitu a poprat se se spoustou sezónních nemocí. Beta-glukany z ječmene jsou tak účinné právě proto, že je přijímáme jako komplex spolu s jeho dalšími důležitými živinami. Takto z přirozené stravy fungují pro naše tělo nejlépe. A to je vlastně kouzlo základních plodin a výrobků z nich. A vlastně to vše, že je to správný směr, neustále potvrzují i různé studie a vědecké práce.
Comments