top of page
hruska.png

Pesto z klíčků neboli microgreens

Používáte pesta při vaření? My je milujeme! Pokud jste jejich kouzlu ještě neměli příležitost propadnout, zkuste tento jednoduchý a naprosto dokonalý recept na pesto z klíčků neboli microgreens. Sami uvidíte, že pesto zvládne proměnit každé jídlo v nefalšovanou božskou manu. Ze všech surovin připravíte 200 ml pesta, přičemž vás jedno namazání chleba vyjde na cca 11 korun. Pokud se rozhodnete pesto použít na těstoviny, 200 ml pesta vystačí přibližně na 8 porcí těstovin a stát vás to bude cca 20 Kč za porci.

Suroviny na 200 ml pesta:

Může se vám také hodit:

Postup:

Jestli si říkáte, k čemu pesto využít, vězte, že se naprosto báječně hodí i jen k dobrému chlebu s kouskem másla. Můžete ho také promíchat společně se samotnými těstovinami nebo ještě lépe s těstovinami a rajčatovou omáčkou. A co teprve dobrý plátek masa?! :-)


A jak si takové pesto připravit? Klíčků existuje nepřeberné množství a skrývá se v nich celá plejáda chutí. Doporučujeme použít například microgreens kedlubny, jetele, česneku, vojtěšky nebo řeřichy. Na pesto z klíčků se vlastně hodí cokoliv, co vám chutná a co si třeba i sami naklíčíte.


Do mixéru dejte ořezané klíčky, olivový olej, česnek, sůl, šťávu z citronu, sýr a oříšky dle chuti. Vše promixujeme a je hotovo. Mixujte buď úplně do jemna, popřípadě se nebojte nechat hrubší strukturu, pokud si rádi kousnete do křupavého oříšku.


Věříme, že pro vás bude pesto velkým a příjemným překvapením. Dobrou chuť.





Jak jsme počítali cenu za porci?


Cenu za porci jsme vypočítali z hlavních surovin, které jsme pro přípravu receptu museli přímo objednat. Spolu s nimi jsme ještě v malé míře využili několik drobností ze spíže, které jsme při výpočtu ceny za porci nezohledňovali. Vždy se jedná pouze o takové potraviny, které jsou v českých domácnostech běžně k dispozici, jako je například cibule, česnek, vybrané druhy koření, olej apod.


Recept jsme se snažili naplánovat tak, abychom zužitkovali všechny objednané suroviny. Přesto nám část potravin zbyla a můžete je využít na jiné recepty. Z toho důvodu jsme částku za nevyužitou část surovin odečetli z výsledné ceny za porci.


Vypsané ceny odpovídají cenám potravin v době sepsání receptu. V průběhu času se ceny za tyto suroviny mohou měnit.



Kdo pro vás píše?


Recept pro vás připravily Pája a Veru. Holky z nakladatelství Víc než kuchařka a autorky Velké svačinkové bichle. Jaký je jejich příběh?

Od roku 2013 pro vás fotíme, vaříme a píšeme recepty na náš foodblog. Postupně jsme vydaly Velkou svačinkovou a obědovou bichli - dvě kuchařky se 190 recepty na dobroty do školy i do práce. Ty by nikdy nevznikla bez obrovské podpory našich čtenářů a úspěšných crowdfundingových kampaní. Za první rok se jen svačinkové kuchařky prodalo neuvěřitelných 10 000 výtisků.


Milujeme kvalitní, čerstvé jídlo a při jeho přípravě je pro nás důležité využívat dobré sezónní suroviny. Z nich totiž vytvoříte nejlepší jídla během pár okamžiků. Proto jsou recepty v Bichli rozdělené dle sezón. Našim cílem je vytvořit sérii promyšlených kuchařek, díky kterým už nikdy nebudete potřebovat žádnou jinou a hlavně už nebudete muset řešit, co zítra uvařit.


Velká bichle plná svačinek i obědů!


Velkou svačinkovou a obědovou bichli naditou recepty najdete i u nás na Scuku. Jak autorky zmínily, najdete v ní 190 sezónních receptů. Ty jsou navíc rozdělené po týdnech tak, aby bylo každé jídlo pro vás i vaše ratolesti rozmanité a nutričně vyvážené.


S těmito kuchařkami už nebudete muset každý týden skončit u sice dobrých, ale možná až moc dobře známých chuťových kombinací :-)

Comments


jablko2.png
bottom of page