top of page
hruska.png
Obrázek autoraAndy

Sezónně v lednu: Krémová celerová polévka

Leden je ideální měsíc pro celer, jednu z nejoblíbenějších zimních surovin. Ten je dostupný, zdravý a jeho jemná, nasládlá chuť se skvěle hodí pro krémovou polévku, která vás zahřeje a zasytí. Vyzkoušejte náš jednoduchý recept, který vyniká nejen díky sezónním ingrediencím, ale také svou sametovou texturou. Ze všech surovin uvaříte 4 porce a jedna vychází na cca 38 korun.


Suroviny na 4 porce:

  • 1 větší celer (cca 500 g)

  • 1 střední brambora

  • 1 cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 1 lžíce olivového oleje nebo másla

  • 750 ml zeleninového vývaru nebo bujónky

  • 200 ml smetany ke šlehání (nebo rostlinné alternativy)

  • špetka muškátového oříšku

  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti

  • čerstvé bylinky na ozdobu (např. petržel, tymián)


Postup:

(časová náročnost cca 40 minut)

  1. Příprava zeleniny: Oloupejte celer, bramboru, cibuli i česnek. Celer a bramboru nakrájejte na menší kostky, cibuli na drobno a česnek na plátky.

  2. Základ polévky: Ve větším hrnci rozehřejte olivový olej nebo máslo. Přidejte cibuli a restujte, dokud nezesklovatí. Poté přidejte česnek a krátce osmahněte, aby se uvolnila jeho vůně.

  3. Vaření : Do hrnce přidejte nakrájený celer a bramboru. Promíchejte, osolte, opepřete a zalijte zeleninovým vývarem nebo bujónkou. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni, dokud zelenina nezměkne.

    Uvařenou polévku rozmixujte ponorným mixérem do hladkého krému. Pokud je příliš hustá, přidejte ještě trochu vývaru nebo vody.

  4. Zjemnění: Vmíchejte smetanu a přidejte špetku muškátového oříšku. Polévku krátce prohřejte, ale už nevařte, aby se smetana nesrazila.

  5. Podávání: Polévku nalijte do talířů nebo misek, ozdobte čerstvými bylinkami a případně pokapejte kapkou olivového oleje. Skvěle se hodí křupavé krutony nebo plátky opečeného chleba.


Celerovou polévku můžete ozvláštnit přidáním pečeného celeru – stačí pár kostiček celeru upéct v troubě dozlatova a použít je jako dekoraci na hotovou polévku.



Jak jsme počítali cenu za porci?


Cenu za porci jsme vypočítali z hlavních surovin, které jsme pro přípravu receptu museli přímo objednat. Spolu s nimi jsme ještě v malé míře využili několik drobností ze spíže, které jsme při výpočtu ceny za porci nezohledňovali. Vždy se jedná pouze o takové potraviny, které jsou v českých domácnostech běžně k dispozici, jako je například cibule, česnek, vybrané druhy koření, olej apod.


Recept jsme se snažili naplánovat tak, abychom zužitkovali všechny objednané suroviny. Přesto nám část potravin zbyla a můžete je využít na jiné recepty. Z toho důvodu jsme částku za nevyužitou část surovin odečetli z výsledné ceny za porci.


Vypsané ceny odpovídají cenám potravin v době sepsání receptu. V průběhu času se ceny za tyto suroviny mohou měnit.

0 komentářů

コメント


jablko2.png
bottom of page