top of page
hruska.png

Kolik stojí život kuřete?

Cena života se dá jen těžko vyjádřit. A to platí u jakéhokoliv živočišného druhu. Žijeme však ve světě, kde spotřeba, a tím pádem i produkce masa a masných výrobků, roste. Pokud tedy konzumujeme kuřecí maso, měli bychom se zajímat, odkud pochází a v jakých podmínkách kuřata žila a byla usmrcena.

Podle Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) narůstá u spotřebitelů oblíbenost drůbeže. V rozvojových zemích s nižším příjmem tuto oblibu odráží nižší cena drůbeže v porovnání s jinými druhy masa. Důvodem oblíbenosti bílého masa v zemích s vyšším životním standardem je snadnost přípravy a vnímání tohoto masa jako tzv. zdravější volby z pohledu výživy. Celosvětově se očekává, že drůbeží maso bude v roce 2030 představovat 41 % veškerých proteinů z masných zdrojů, což je nárůst o 2 procentní body od roku 2021.


S konzumací masa přichází, nebo by aspoň měla přijít, jistá zodpovědnost. Jako spotřebitelům by nám nemělo být jedno odkud maso pochází. A to nejen z etických důvodů, které jsou nepopiratelné, ale také z pohledu kvality masa.

Dá se říci, že život kuřete můžeme vyjádřit jako ekonomickou hodnotu, pomocí nákladů na chov z pohledu chovatele, a etickou/morální hodnotou. Celková cena života kuřete by pak pravděpodobně byla kombinací těchto tří aspektů. 


Ekonomická hodnota kuřat

Cena živého kuřete se v České republice liší dle plemene, stáří a dalších faktorů. Živé kuře může na trhu stát od 50 do 200 a více korun. Řada producentů masa kuřata nelíhne z vajec, ale kupuje již kuřata narozená. 


Náklady na chov

Náklady na chov zahrnují výdaje na krmivo, péči, prostor, léky, energie, lidskou práci atd. Tyto náklady se liší dle podmínek způsobu chovu. 


Etický aspekt

Z pohledu etiky je hodnota života kuřat velmi složitá. Každý máme jinak nastavený morální kompas, a proto jen těžko můžeme tento aspekt vyčíslit penězi. V České republice se kuřata pro maso chovají v různých typech chovů 👇


Intenzivní velkochovy

Nejhorší možné podmínky pro kuřata nabízí právě tento velmi rozšířený typ chovu. Kuřata jsou uzavřena v halách s minimem životního prostoru bez přirozeného světla. Podestýlka na zemi slouží k pohlcování trusu, ale často se nemění do doby porážky kuřat. Vzduch znečištěný čpavkem z trusu může kuřatům přidělávat dýchací potíže, poškozovat zrak a způsobovat spáleniny na nohách a hrudníku. Vlivem velkého horka mohou kuřata umírat na teplotní stres. Navíc rychlý růst, pro který jsou tato kuřata vyšlechtěna, často způsobuje deformace končetin, zatěžuje jejich orgány a způsobuje infarkt. Převoz na jatka a následné usmrcování je dalším z utrpení, která takto chovaná kuřata musí snášet. Za živa jsou zavěšována za nohy do pout a ponorem do elektrifikované vodní lázně usmrcena elektrickým proudem.


Chovy s důrazem na welfare kuřat 

Existují i chovy, kde řeší pohodu kuřat. Mohou to být halové chovy nebo i chovy s venkovním výběhem či biochovy. V těchto typech chovu mohou kuřata projevovat svoje přirozené chování. Mohou hrabat, popelit se, hřadovat apod. Mají také přístup k dennímu světlu a čerstvému vzduchu. Jejich život je delší, a tím pádem netrpí stejnými zdravotními problémy jako kuřata z intenzivních chovů. U nás na Scuku najdete kuřata pouze od chovatelů, kteří splňují náš Kodex kvality. Každý chov musí splňovat zásady welfare, které pečlivě ověřujeme pomocí dotazníků, a v nich nás zajímají hlavně následující informace: prostor pro každé zvíře jak ve vnitřním, tak venkovním chovu, čím jsou zvířata krmena a zda jsou dokrmována, zda je krmivo vždy bez GMO složek, kde zvířata tráví svůj čas, jaké mají uspořádání, jaký typ a množství podestýlky se využívá, zda mají k dispozici vše, co potřebují k přirozenému vyjádření chování, jak dlouho žijí a jak jsou porážena, jak dochází k rozmnožování (zda bez použití hormonů) a jak je zacházeno s mláďaty. V nabídce můžete najít certifikované i necertifikované maso, ale vždy s námi prověřeným původem. Pravidelně 1x ročně prochází welfare revizí, každý chovatel musí projít znovu dotazníkem, a v mezidobí chovatele vyzýváme, aby měli informace vždy aktuální. Všechny dostupné informace včetně celého welfare dotazníku a fotografií najdete vždy u profilu každého farmáře.


Kolik tedy stojí život kuřete? To je otázka, na kterou si musí každý spotřebitel odpovědět sám v závislosti na tom, jakou důležitost přičítá podmínkám, ve kterých kuřata žijí, čím jsou krmena a jak je s nimi následně zacházeno. My si přejeme, aby chovy s důrazem na welfare kuřat byly standardem. 


Na tomto článku se podílel:

Radim Trojan z OBRAZ -Obránci zvířat | Spolek na ochranu zvířat.


Radim je koordinátor kampaně Rychlokuřata. Na otázku — Co vidíte jako hlavní problém u intenzivních chovů? odpověděl: „Hlavním problémem je rychle rostoucí plemeno, do kterého byla kuřata vyšlechtěna. Tím, že nabobtnají tak rychle do tak velké váhy, tak jsou nucena žít v bolestech. Šlechtění přímo dopadá na jejich zdraví a dělá z nich de facto mrzáky. Problém je ale samozřejmě i nedostatek místa či nepřirozený světelný režim. Bezbolestná bohužel není ani porážka, kdy dochází k zavěšení kuřat za běháky při plném vědomí, což je pro ně velmi bolestivé.”

0 komentářů

Comments


jablko2.png
bottom of page