top of page
hruska.png

Grilovací seriál: Hovězí steak s omáčkou ze švestkových povidel

Kvalitní vyzrálé maso, sůl a pepř. To je vše, co potřebujete k dochucení steaku, aby nezanikla přirozená chuť hovězího masa. A jako třešničku na dortu připravte k masu i nějakou omáčku. Třeba tu ze švestkových povidel, ovoněnou kořením. U steaku je zásadní správný postup přípravy, tak čtěte dál naše tipy.


Suroviny na 2 steaky:

  • 2 hovězí steaky

  • Hrubozrnná sůl

  • Čerstvě mletý pepř

  • Olej

Suroviny na omáčku z povidel:


Příprava steaku:

Základem pro ten nejlepší steak je kvalitní, dobře vyzrálé maso. Steaky by měly být vysoké cca 2,5 cm. Maso vyndejte z chladu asi půl hodiny před grilováním, aby se ohřálo na pokojovou teplotu.

Rozpalte gril na vysokou teplotu. Měl by mít okolo 250 °C.


Těsně před grilováním steaky osolte a opepřete. Potřete olejem a dejte na rozpálený gril. Grilujte přibližně 2–6 minut z každé strany. Délka grilování závisí na vašich preferencích. Při 2minutovém grilování po každé straně budete mít steak krvavý/rare a při 6minutovém well-done/dobře propečený. Čas si tedy upravte dle sebe.


Hotové steaky nechte na prkénku odpočívat přibližně 7 minut, aby se šťávy v mase rovnoměrně rozprostřely.


Příprava omáčky ze švestkových povidel:

Na pánvi rozehřejte trochu oleje na střední teplotu. Přidejte jemně nasekanou cibuli a smažte, dokud nezesklovatí. Pak přihoďte i nasekaný česnek a restujte přibližně 2 minuty.


Do pánve přidejte povidla, víno, ocet, cukr, skořici a badyán. Dochuťte solí a pepřem.


Nechte omáčku vařit na mírném ohni, dokud nezhoustne a chutě se nepropojí (cca 10–15 minut). Často promíchávejte. Po uvaření nezapomeňte vyndat z omáčky skořici a badyán.


Servírování:

Steaky nakrájejte na plátky proti vláknu a servírujte se švestkovou omáčkou a oblíbenou přílohou.


Na steak s povidlovou omáčkou budete potřebovat:


0 komentářů
jablko2.png
bottom of page