Recept na grilované špízy je vlastně takovou vychytávkou. Přijde vhod zejména tehdy, pokud máte menší kousky krkovice, které se úplně nehodí jako reprezentativní plátek na gril. Nebo pokud vám zbydou odřezky z větších plátků. Právě menší kousky totiž bezvadně využijete při přípravě špízů.
Suroviny na 4 porce:
500 g krkovice
300 g cukety
1 větší cibule
4 žampiony
pár snítek čerstvých bylinek - tymiánu, případně rozmarýnu nebo bazalky
špetka soli
2 lžíce olivového oleje
Postup:
Krkovici si nakrájejte na menší kousky velké cca 2x2 cm a dejte je do misky. Přidejte k nim na kostičky nakrájenou cuketu, na šestiny nakrájenou cibuli, rozčtvrcené žampiony a vše lehce promíchejte se špetkou soli a olivovým olejem. Ke směsi přidejte také čerstvé bylinky - výborně se hodí tymián, rozmarýn nebo bazalka. Směs na špízy nechte odpočívat alespoň jednu hodinu, ale můžete klidně přes noc.
Před grilováním si připravte grilovací špejle - použít můžete i klasické dřevěné špejle, ale ty napřed namočte na několik desítek minut do vody, aby se na grilu nepřichytily. A můžete začít s napichováním jednotlivých surovin. Pak už jen grilujte přibližně 15 minut a měkké, šťavnaté špízy vám budou zaslouženou odměnou.
Kdo pro vás píše?
Recept pro vás připravily Pája a Veru. Holky z nakladatelství Víc než kuchařka a autorky Velké svačinkové bichle. Jaký je jejich příběh?
„Od roku 2013 pro vás fotíme, vaříme a píšeme recepty na náš foodblog. Na podzim roku 2020 jsme vydaly Velkou svačinkovou bichli - kuchařku se 190 recepty na skvělou sváču do školy i do práce. Ta by nikdy nevznikla bez obrovské podpory našich čtenářů a úspěšné crowdfundingové kampaně. Za první rok se kuchařky prodalo neuvěřitelných 10 000 výtisků.
Milujeme kvalitní, čerstvé jídlo a při jeho přípravě je pro nás důležité využívat dobré sezónní suroviny. Z nich totiž vytvoříte nejlepší jídla během pár okamžiků. Proto jsou recepty v Bichli rozdělené dle sezón. Našim cílem je vytvořit sérii promyšlených kuchařek, díky kterým už nikdy nebudete potřebovat žádnou jinou a hlavně už nebudete muset řešit, co zítra uvařit.“
Velká bichle plná svačinek!
Velkou svačinkovou a obědovou bichli naditou recepty najdete i u nás na Scuku. Jak autorky zmínily, najdete v ní 190 sezónních receptů. Ty jsou navíc rozdělené po týdnech tak, aby bylo každé jídlo pro vás i vaše ratolesti rozmanité a nutričně vyvážené.
S těmito kuchařkami už nebudete muset každý týden skončit u sice dobrých, ale možná až moc dobře známých chuťových kombinací :-)
Comments