Grilovací sezóna je tady! Při té příležitosti jsme si nemohli odpustit recept, který spojuje čerstvého pstruha s tou nejlepší sezónní zeleninou - vytáhlým chřestem! A tuhle dvojici doplňuje ještě úžasně krémová citronová omáčka. Mňam!
Počet porcí: 1
Čas přípravy: 20 minut
Suroviny, které jsou součástí grilovacího balíčku:
pstruh duhový
sojová omáčka
snítka čerstvé bazalky
olivový olej
Ještě budete potřebovat:
1 citron - nejlépe v BIO kvalitě
30 g vychlazeného másla
500 ml bílého vína
100 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
1 malá šalotka
sůl a pepř
Postup:
Nejdříve si v misce smíchejte marinádu - použijte polovinu olivového oleje, kůru a šťávu z půlky citronu, sojovou omáčku, sůl a pepř. Marinádou rybu přelijte zevnitř i zvenku a nechte chvíli marinovat.
Nyní se pusťte do omáčky. Dejte do hrnce vývar, bílé víno a nadrobno posekanou šalotku. Vše společně prohřívejte až šalotka změkne - mělo by to trvat jen pár minut. Následně stáhněte hrnec z plotýnky a tyčovým mixérem šalotku v omáčce rozmixujte. Vyndejte z lednice máslo, rychle ho nakrájejte na kostičky, aby zůstalo vychlazené, a postupně ho vmíchávejte do omáčky. Díky tomu vznikne krásně krémová konzistence. V posledním kroku přidejte šťávu z poloviny citronu, která omáčku dozahustí.
Pstruha osušte papírovou utěrkou, lehce osolte břišní dutinu a naplňte ji stvoly čerstvé bazalky. Nakonec ho zakápněte zbylým olivovým olejem a dejte na rozpálený gril. Grilujte z každé strany cca 4 minuty podle velikosti ryby. Pstruha grilujte společně s chřestem, který jste předtím zbavili dřevnatých konců - jestli grilujete bílý chřest, nezapomeňte jej předtím oloupat.
Pokud to váš gril umožňuje, doporučujeme jej v průběhu zakrýt poklopem. Před servírováním nechte hotovou rybu 2–3 minuty odpočinout. A můžete servírovat. Na talíř dejte grilovaného pstruha i chřest a vše přelijte předem připravenou citronovou omáčkou.
Comments