top of page
hruska.png
Obrázek autoraTereza

Chybí vám máslo od Němců? Vyrobte si ho z jejich smetany

Možná vás stejně jako mě zasáhlo ukončení výroby másla na farmě rodiny Němcovy. Panu Němcovi přestal fungovat stroj na výrobu a do nové technologie momentálně nemůže investovat. Ačkoliv máme na Scuku několik alternativ, konkrétní chuť másla od Němců mi vážně chybí. Tak jsme se s mamkou jaly vyrobit domácí máslo z jejich báječné smetany.


Tak to pojďte zkusit s námi! Překvapilo mě, že příprava domácího másla je opravdu jednoduchá, a pokud máte kvalitní vstupní surovinu, povede se opravdu každému. Navíc kromě másla získáte spoustu poctivého podmáslí, ze kterého uděláte třeba lahodné kakao. Budete potřebovat pouze domácí šlehací mixér, cedník a mísu s ledovou vodou. My použily šlehacího robota, výsledek bude však stejný i u klasického mixéru.


Co tedy budete potřebovat?


Množství smetany je na vás. My jsme vyráběly

z jednoho litru, abychom snadno zjistily úměru pro menší množství. Z 1 litru jsme vyrobily 390 g másla a 500 ml podmáslí. Na klasickou máslovou kostku tak budete potřebovat přibližně 600 ml smetany.


V rámci receptu jsme tedy využili smetanu od Němcových a příliš nedoporučujeme použití klasické konvenční smetany, neboť může obsahovat stabilizátory, které mají za úkol právě to, aby se vám šlehačka nepřešlehala na máslo. Smetana od Němců má navíc obsah tuku krásných 35 %, což je o něco více, než smetany obvykle mívají, díky čemuž je výsledné máslo krásně voňavé a lahodné.


Postup přípravy domácího másla:

  1. Připravte si mixér, cedník a mísu. Smetanu vlijte do nádoby na šlehání a pusťte se do toho. Šlehejte klidně na plné obrátky a buďte trpěliví. Než se z tekuté smetany stane máslo, nejdřív se z ní musí stát šlehačka. A teprve poměrně za delší dobu (počítejte plus mínus 5 minut) se rozpadne na máslo a podmáslí. Raději u šlehání neusínejte, protože jakmile tohle se stane a vy nebudete pozorní, budete mít kuchyň vymalovanou podmáslím :-)

  2. Oddělte máslový tuk a podmáslí. Pečlivě si umyjte ruce nebou použijte rukavice. Přes cedník nechte podmáslí prokapat do misky a nebojte se ho lehce ždímat. Podmáslí rozhodně nevylévejte! Uchovejte si ho pro další spotřebu například do ranní kaše nebo do kávy. Podmáslí se od mléka liší v obsahu tuku, kterého má méně než mléko, ale zachovává si bílkoviny, vápník a laktózu a je často lépe stravitelnější.

  3. Vyždímejte máslo ve studené vodě. Napusťte si do mísy ledovou vodu (můžete využít i led, ale není to nutné), máslo do vody ponořte a pořádně ho promačkejte. Zbavíte se tak ještě přebytečného podmáslí, které by jen snížilo trvanlivost másla.

  4. Vytvarujte si svou vysněnou máslovou kostku. Pečlivě proprané máslo už jen vytvarujte do ideálního tvaru. Můžete si koupit i máslovou formu, aby bylo máslo i esteticky krásné, ale úplně postačí zabalit máslo do potravinové fólie a uložit do lednice.


Domácí máslo vám v lednici vydrží zhruba týden. Nezapomeňte ale, že v lednici nesmí být více než 4 °C, jinak se zkazí rychleji (a to platí pro všechny mléčné potraviny!).


TIP: Pokud byste měli ambice na výrobu například bylinkového, slaného či česnekového másla, přimíchejte do něj suroviny po vypláchnutí a před uložením

do lednice.




0 komentářů

Comments


jablko2.png
bottom of page