K létu patří perník! Když ho ale navíc doplníte o všudypřítomnou cuketu, bude zároveň i krásně vláčný. A oblíbený dezert tak bude bohatší o vitamíny i vlákninu :-)
Suroviny:
350 g cukety
250 g hladké mouky
3 vejce - nejlépe od šťastných slepic
250 g cukru
200 ml oleje
2 lžíce perníkového koření
2 lžíce kakaa
1 lžíce kypřicího prášku
Suroviny na dozdobení:
lískové ořechy
moučkový cukr
pár kapek rumu
strouhaný kokos
Postup:
Troubu rozehřejte na 180 °C - nejlépe na horkovzduch. Cuketu nastrouhejte najemno a dejte prozatím stranou. Ve větší misce vyšlehejte vejce spolu s cukrem a postupně k nim zašlehávejte i olej. Ke směsi přidejte všechny zbývající ingredience a dobře promíchejte.
Plech vyložte pečicím papírem a přelijte do něj těsto. Pečte cca 20 minut. Po vytažení z trouby nechte perník vychladnout a dozdobte podle chuti. Můžete ho rozříznout v půli a promazat rybízovým džemem, zakápnout pár kapkami rumu a posypat strouhaným kokosem. Nebo perník pomazejte rozpuštěnou čokoládou a doplňte o sekané lískové oříšky. Nic ale nezkazíte klasikou v podobě obyčejného moučkového cukru.
Comments